Chybějící morální vzor?

10. 10. 2019 21:25:44
Martin C. Putna, člen akademické obce a profesor Univerzity Karlovy, více než 5 let mlčky přihlížel tomu, že prof. Tomáš Zima zastává úřad rektora UK a nikdy proti tomu ani nepípl.

Martin C. Putna, člen akademické obce a profesor Univerzity Karlovy, více než pět let mlčky přihlížel tomu, že prof. Tomáš Zima zastává úřad rektora UK a nikdy proti tomu ani nepípl. Jediné slovo jsem z Putnových úst nezaslechl dokonce ani letos v lednu, kdy se Zima kladl květiny k památníku Jana Palacha a účastnil se většiny palachovských festivit (zřejmě jen s výjimkou těch, na nichž byl organizátory výslovně odmítnut). Když se rektor Zima dostal do potíží, najednou prof. Putna přišel na to, že Zima není "morální vzor" a že byl "normalizační komunista". Tomu říkám objevení Ameriky. Nutkavé myšlence na to, zda jsou všechny "objevy" M. C. Putny podobného charakteru, se raději vyhýbám. https://plus.rozhlas.cz/rektor-zima-neni-moralni-vzor-je-normalizacni-komunista-a-mel-odstoupit-nabada-8089036#volume

V každém případě prof. Putna projevil nevídanou míru oportunismu, či (jak to nazývá čestný doktor UK, rakouský právní vědec a velký evropský politik prof. Herbert Schambeck) situační etiky a příležitostné morálky. Obávám se, že právě takovéto pokrytectví a farizejství lidí stavějících se veřejně do pozice arbitrů morálky nahání běžné občany a voliče do náruče Miloše Zemana a Andreje Babiše jako máloco jiného.

Ale vážně a k podstatě věci: Zimův problém opravdu nespočívá v tom, že nepředstavuje "morální vzor" a že byl "normalizační komunista". Kdybychom požadovali po akademických funkcionářích samosprávné UK, kolik se jich za posledních bezmála 30 let vystřídalo, aby byli "morálními vzory" a nebyli "normalizačními komunisty", tak bychom se zřejmě daleko nedostali... Zimův problém ve vztahu k UK nespočívá dokonce ani v tom, že byl přijat do KSČ už v roce 1983 (jak uvádí ve svém oficiálním životopise a jak to navíc z autopsie pamatuji), tedy v 17 letech a byl zřejmě nejmladším straníkem v normalizačním Československu, Nespočívá ani v tom, že byl stranickým a vysokým svazáckým funkcionářem. I těch je dodnes mezi funkcionáři UK a jejích fakult nemálo.

Zimův skutečně zásadní problém ve vztahu k Univerzitě Karlově spočívá za prvé v tom, že se v lednu 1989 na titulní straně Rudého práva podepsal pod text, ve kterém byl účelově propagandisticky znevážen burcující čin Jana Palacha (viz Rudé právo, 14. I. 1989, s. 1). Palach je jedním ze dvou hlavních pilířů moderních demokratických tradic UK. Za druhé se Zima jako svazácký funkcionář podílel na politicky motivované (a zákeřné) perzekuci svých kolegů (skutečných i jen domnělých) účastníků Palachova týdne (https://potuznik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=395547). Člověk, který se aktivně podílel na politických perzekucích totalitního režimu, nemá na veřejné vysoké škole v demokratickém státě co dělat (a to nejen jako akademický funkcionář).

Prof. Putna by měl především vysvětlit, proč pět let mlčel a najednou prozřel. Jako pozitivní "morální vzor" se v Zimově případě zatím rozhodně nechoval.

Autor: Petr Kreuz | čtvrtek 10.10.2019 21:25 | karma článku: 33.24 | přečteno: 1384x

Další články blogera

Petr Kreuz

Oznámení Národnímu akreditačnímu úřadu MŠMT z 19. března 2021

S ohledem na mediální diskuse posledních dnů dávám k dispozici znění svého oznámení Národnímu akreditačnímu úřadu MŠMT z 19. 3. 2021 ve věci plagiátů a úplatného zprostředkování doktorského studia na Mendelově univerzitě.

20.12.2022 v 13:38 | Karma článku: 33.99 | Přečteno: 2153 | Diskuse

Petr Kreuz

Kauza Aschbacherová – Googleberg, Kozyrevovo zrcadlo nebo císařovy nové šaty?

V lednu 2021 byla uveřejněna dokumentace plagiátu dizertační práce rakouské ministryně práce a rodiny Christine Aschbacherové. Dizertace byla obhájena v létě 2020 na Slovenské technické univerzitě. Ministryně vzápětí rezignovala.

22.4.2022 v 18:43 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 1001 | Diskuse

Petr Kreuz

Odvrácení reputačních škod na brněnské Mendelově univerzitě?

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně prof. Danuše Nerudová veřejně vyzvala svého zvoleného nástupce prof. Vojtěcha Adama k rezignaci. Důvodem výzvy je nedodržování etiky vědecké práce a porušování zásad správné vědecké praxe.

30.1.2022 v 13:05 | Karma článku: 33.34 | Přečteno: 10352 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 280 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1828

Archivář a historik. Specialista na dějiny práva a kriminality. Ve volném čase se zajímám o folk, který vnímám především jako zpívanou poezii. Solidně ovládám ruštinu a němčinu Člen TOP 09 (2010-2019).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...