Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P74e98t90r 39K15r70e30u30z

5. 5. 2019 20:22

Děkuji všem diskutujícím za jejich ohlasy a diskusní příspěvky. Dovolím si pouze krátkou glosu k diskusním příspěvkům pana Jiřího Řezníka: Bylo by opravdu na místě, kdyby se dotyčný nejdříve na film podíval a pak diskutoval, a nepoměřoval tedy můj text pouze svými vlastními představami o prosperující Kolymě. V čase 1:38:50 hovoří mladý obyvatel Kolymy současném průměrném platu (30 tisíc rublů, tj. asi 9 000 Kč) a o vysokých cenách v Magadanu (kilogram rajčat stojí 550 rublů, tedy asi 170 Kč) a také o tom, že se z Kolymy vystěhovává ročně pět až osm tisíc mladých lidí, nejčastěji do srbského Bělehradu, do Krasnodaru a do St. Peterburgu. To je při současných necelých 200 tisících obyvatel Kolmyského kraje katastrofa. Jediné, co na Kolymě prosperuje bezesporu více než v minulosti, je turistika. Film ukazuje několik zcela nebo částečně opuštěných měst a sídlišť. Do Jakutsku (viz závěr filmu) se nedá několik měsíců v roce dostat pozemní cestou, protože neexistuje most přes řeku Lenu. To je u města s více než třemi sty tisíci obyvatel takřka světový unikát. Vladimir Vladimirovič dal nedávno přednost stavbě přibližně stejně drahého, nicméně propagandisticky důležitějšího "Krymského mostu" přes Kerčský průliv. Dokonce o něm nechal natočil první ruský budovatelský film po třech desetiletích. (Samotný film stál přes 100 milionů rublů.) Takže Kolyma, až na turistiku, vzkvétá jen v představách J. Řezníka. Je to nicméně krásný příklad oné situace, kdy ani velmi drsná konfrontace se zcela protichůdnou realitou, nedokáže zvrátit něčí zažité představy.

0 0
možnosti
Foto

Ten film jsem neviděl, ale jaksi těch 100 000 obyvatel Madaganu se tam odněkud vzalo a to nerostné bohatství tam těží. A těžilo. A ta vysoká cena rajčat svědčí pouze o vysoké koupěschopnosti obyvatelstva, jinak by je tam tu komoditu dobrovolně nikdo nedovážel. Někdo si je to schopen koupit a zaplatit. To máte jako cenami mobilních operátorů za data u nás a v Evropě. Za kolik je kupují v Kolymě?

A co se toho srovnání s Krymem týče, kolik tam žije obyvatel, kteří také potřebují spojení?

0 0
možnosti
Foto

Tyhle tragédie mají jedno společné a tím je bezmezná víra ve stát a přesvědčeni, že jeho selháváni je pouze záležitostí nesprávných lidí v jeho vedeni. To je největší omyl lidí , který je stál, stojí a bude stát ještě hodně utrpení než se tohoto omylu zbaví.

0 0
možnosti
Foto

Je lepší mít k dispozici špatně nabroušený nůž než žádný, pokud nic lepšího nemáme.

0 0
možnosti
LH

Četla jsem knihu jedné z trestankyň, hrozné, děs, nedovedu popsat tu hrůzu co jsem při čtení knihy od Ginsbergové. Dnes tomu říkají KOLONIE. Co nejdál od civilizace, tamní obyvatelé jsou již v páté generaci dozorci, protože v odlehlých končinách není jiná práce....;-O

0 0
možnosti
AR

R^ Zajímavě napsáno. Bohužel ještě nějakou dobu bude trvat občanům RF, než skutečně se naučí žít způsobem svobodným a demokratickým.

3 0
možnosti
Foto

R^Zatímco u nás jako by přibývalo hlasů, jež relativizují to, co u nás bylo v minulém režimu. Dokonce natolik, že ubývá i ochota vidět, co se děje zemích, kde moc umí být podobně hrůzná jako ta o níž je Váš článek.

3 0
možnosti
Foto

Doporučuji všem se podívat, jak vzkvétá Kolyma dnes. Ty oběti nebyly nadarmo.

0 3
možnosti
IB

I62v60o 95B12o60u81š30e

4. 5. 2019 23:44

Jistě, v google maps se o tom vzkvétání mořno přesvědčit.;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1829x
Archivář a historik. Specialista na dějiny práva a kriminality. Ve volném čase se zajímám o folk, který vnímám především jako zpívanou poezii. Solidně ovládám ruštinu a němčinu Člen TOP 09 (2010-2019).

Seznam rubrik