Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak se vám s těmi hladovými bouřemi rýmuje fakt, že jsme dle oficiálních statistik dovezli z SSSR od r. 1948 do 1967 22 milionů tun obílí.

Mně při tom pomyšlení hořkne vzpomínka na vynikající chléb ze sádlem, který jsem jídal.

A mimochodem rýmují se zde uváděná fakta třeba s tím, co je uváděno v Tajné zprávě č.4 od Hanzelky a Zikmunda? A proč si ti hladovějící nekoupili potraviny na kolchozních trzích.

1 1
možnosti
PB

To, že bolševici vyváželi obilí jinam, ještě neznamená, že jejich vlastní lidé nezmírali hlady. Vaše poznámka o tom ,že si hladovějící obyvatelé mohli přeci koupit jídlo na kolchozních trzích je podobna té o nedostatku chleba a koláčích. Jenže tenkrát to, oproti vám Marie Antoinetta, myslela v žertu.

9 0
možnosti
Foto

Ano, přesně když jsem to psal, tak jsem si říkal, že to je taková námitka, jakou vznesla Marie Antoinetta. Ale podle mých znalostí se uvádělo, že ty záhumenky měly mít tak dvojnásobně vyšší výnosnost než ty kolchozní lány. Tak si myslím, že asi nějaké přebytky na těch kolchozních trzích by se měly vyskytovat.

Mimochodem, moje maminka tři týdny byla ubytována v jednom pokoji s jednou Ukrajinkou, kolchoznicí v r. 1975 v Karlových Varech po operaci žlučníku. A pak mi řekla, že ji dotyčná spolunocležnice sdělila něco v tom smyslu, že měli u nich na vesnici vždy jídla dost.

Nicméně se blogerovi omlouvám, přehlédl jsem, když jsem hledal ty příslušné údaje o tom dovozu, že v jim uváděném příběhu o to přímo nešlo.

Ale stejně, košile bližší než kabát. Co tedy bylo pro sovětskou věrchušku kabátem a co košili. Přece vždy hasím koudel, co mám přímo pod sebou.

Ten uváděný příběh ale možné měl tak trochu pozitivní dozvuky. Celý 67 rok, rok 50. výročí VŘSR se to v novinách hemží zprávami, jak jsou v SSSR zvyšovány mzdy atd.

0 0
možnosti
Foto

P97e59t12r 22K30r37e92u66z

8. 5. 2019 19:22

Jiří Řezník: Děkuji za dotaz. Rýmuje se to s tím velmi snadno: Rusko za Stalina vyváželo obilí i době, kdy obyvatelstvo hladovělo. To se týká jak počátku 30. let, tak konce 40. let. (Mimochodem: V těchto dnech si připomínáme 90. výročí zahájení stalinské kolektivizace.) Na počátku 30. let vyvážel Sovětský svaz obilí na západ v době světové hospodářské krize (a tudíž za dumpingové ceny), aby získal prostředky na industrilizaci. Zároveň vyvolaný hladomor na Ukrajině posloužil Stalinovu režimu i k likvidaci tamějších rolníků a k násilnému prosazení kolektivizace. --- Na závěr veselá historka, kterou vypráví ruský spisovatel, satirik a herec Viktor Šenderovič: Když moskevské Divadlo satiry hostovalo počátkem 80. let ve městě Barnaul, více než půlmilionovém hlavním městě Altajského kraje v Ruské federaci, nebyly v obchodech (na rozdíl od Moskvy) a restauracích vůbec žádné potraviny. Proto bylo rozhodnuto, že se členové strany z řad hostujících umělců mohou stravovat v místním sídle komunistické strany. Jeden z herců tam okamžitě vyrazil na oběd, když předtím napsal prohlášení: "Во время гастролей прошу меня считать коммунистом."

(Žádám, abych byl po dobu hostování považován za komunistu.)

3 0
možnosti
PB

Hrozné...karma... výborně...ruský styl vás přiměje k ruskému stylu...:-P

0 0
možnosti
PB

To byl ironický povzdech...

0 0
možnosti
ZD

Jste jedním z těch o kterých se zmiňuji výše.

1 1
možnosti
Foto

Tím snažší by mělo být pro Vás Výše uvedené odpolemizovat. nikoliv přecházet do osobních útoků. A ještě nepřímo. To nesvědčí o síle vaší pozice.

1 1
možnosti
ZD

Přímo nebo nepřímo - sleduji vaše komentáře i jinde. Jste vždy tak revoluční a nesmlouvavý, že jakékoliv diskuse pozbývají předem na účinku.

2 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1829x
Archivář a historik. Specialista na dějiny práva a kriminality. Ve volném čase se zajímám o folk, který vnímám především jako zpívanou poezii. Solidně ovládám ruštinu a němčinu Člen TOP 09 (2010-2019).

Seznam rubrik