Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čarodějnické procesy poslance Pavla Kováčika

Bylo jen otázkou času, kdy při ve veřejných diskusích o zdanění tzv. církevních restitucí zazní dosud se často vyskytující protiklerikální argument, že „církev“ (myšlena tím zejména katolická církev) vedla čarodějnické procesy.

Bylo jen otázkou času, kdy při ve veřejných diskusích o zdanění tzv. církevních restitucí (tj. o návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi) zazní dosud se často vyskytující protiklerikální argument, že „církev“ (myšlena tím zejména katolická církev) vedla čarodějnické procesy.

Přiznám se, že mne nad očekávání příjemně překvapilo, když jsem tento argument nenašel v jinak velmi tendenční až propagandistické knize Miroslava Grebeníčka „Ve znamení kříže“. Tomuto opusu obstaral koncem loňského roku značnou a jistě velice vítanou publicitu ministr kultury Antonín Staněk. (Jedinec s větší dávkou zlé vůle by asi v této souvislosti podrobněji rozvedl poznatek, že A. Staněk vyučoval od roku 2001 na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého, kde v roce 2011 obhájil nynější komunistický poslanec JUDr. PhDr. Zdeněk Ondráček, PhD. dizertační práci. Její téma „Násilí jako patologický sociální jev v rodině“ se asi může leckomu jevit – s ohledem na osobu autora – absurdní (https://theses.cz/id/1w1mlt)). Chtělo by se skoro napsat, že univerzitně školený historik Grebeníček přece jen dokázal nahlédnout ošemetnost argumentace čarodějnickými procesy. Tak daleko je ovšem možné v pozitivním hodnocení někdejšího dlouholetého učitele dějin dělnického hnutí na brněnském ústavu marxismu-leninismu stěží zajít…

S antiklerikální instrumentalizací čarodějnických procesů vystoupil posléze při projednávání shora uvedeného zákona v parlamentní rozpravě Grebeníčkův stranický kolega Pavel Kováčik. Dotyčný poslanec, školením zemědělský inženýr a dřívější profesní praxí zootechnik, prohlásil (citováno podle přepisu stenografického záznamu jednání): „ ...ale také o té morálce, za které ten majetek vznikal, začasté velmi čestným způsobem v čarodějnických procesech, jejichž oběti, nebo rodiny, jejichž oběti nebyly nikdy odškodněny. Ostatně ono nebylo koho odškodňovat, protože tam se šlo důsledně do hrdel a statků, zejména do těch statků, když už ta hrdla byla vyřešena.“ Přes značně kuriózní charakter citovaného výroku je nesporné, že poslanec Kováčik použil čarodějnické procesy jako antiklerikální argument. Celou věc nelze úplně odbýt pouhým konstatováním, že Kováčik zřejmě nabyl větší část znalostí o čarodějnických procesech z působivého filmu Otakara Vávry a Ester Krumbachové (dost pochybuji, že zná byť i jen slavné drama Arthura Millera z roku 1953) a že je na tom dost podobně (použijeme-li analogii s jeho vlastním oborem) jako literární vojín Kefalín, u něhož major Terazky dovozoval schopnost pečovat o erární vepře z faktu, že před vojnou byl asistentem režie ve Venkovském divadle.

Sama představa, že církev byla odpovědná za hony na čarodějnice, je (pouhou) obecně rozšířenou a v historickém vědomí obtížně vyvratitelnou legendou. Tuto myšlenku formuloval už před 12 lety profesor Johannes Dillinger, jeden z nejlepších znalců dějin evropských čarodějnických procesů, tehdy působící na univerzity v Oxfordu. Podobné konstatování nalezneme ovšem prakticky ve všech standardních evropských a amerických vědeckých pracích o dějinách magie a čarodějnických procesů vydaných v posledních dvou desetiletích. Mimo jiné tedy i v monografii světoznámého německého historika Wolfganga Behringera, která vyšla před několika lety i v českém překladu.

Německý religionista a teolog Marco Frenschkowski sestavil v roce 2012 seznam nejčastějších klišé a mylných představ, spojených s čarodějnicemi a jejich pronásledováním. Mezi tato klišé náleží např. nesprávná představa, že hon na čarodějnice byl typickým evropským jevem, který skončil v 18. století a který si vyžádal miliony obětí, téměř výhradně jen žen. Mylnou se ukázala i domněnka (vůčihledě šířená poslancem Kováčikem i na půdě českého parlamentu), že největší hony na čarodějnice proběhly tam, kde nebyla narušena moc církví.

Magie je fenoménem, který doprovází lidstvo od jeho prvopočátků až do současnosti. V určitých krizových vývojových fázích některých kultur a civilizačních okruhů se stávali a stávají domnělí či skuteční provozovatelé magických praktik objektem pronásledování, nezřídka velmi brutálního a doprovázeného hromadným, či dokonce masovým vražděním.

Projevem takovéto krizové fáze ve vývoji evropské, resp. euroamerické civilizace byly čarodějnické procesy, které probíhaly od první poloviny 15. do druhé poloviny 18. století a postupně zasáhly, byť v nestejné míře, větší část evropského kontinentu i některé španělské a anglické kolonie  v Americe. Jejich přímou obětí se v rámci celé euroamerické civilizace v uvedeném období stalo podle současných odhadů 50-60 tisíc lidí, většinou žen, ale také mužů a dětí. Po pogromech na Židy šlo o největší válkou přímo nezapříčiněné masové vraždění lidí v dějinách euroamerické civilizace do počátku 20. století. Masové vraždy 20. století (počínaje Turky páchanými arménskými řežemi v letech 1915-1916 přes hladomor na Ukrajině v první polovině 30. let, stalinský teror let 1937/38 a židovský holocaust až po Pol Potovu genocidu v Kambodži ve druhé polovině 70. let) si vyžádaly – měřeno počtem obětí – o dva číselné řády vyšší počet lidských životů.

Zmíněnou krizovou fází procházejí (nebo prošly) v posledním půlstoletí některé mimoevropské kultury a civilizace. K pronásledování (domnělých či skutečných) provozovatelů magických praktik (a tedy k honům na čarodějnice) dochází v současné době v některých rozvojových zemích Asie a Afriky. Tuto skutečnost ostatně dokumentují v řadě zemí v posledních dvou desetiletích i výroční zprávy organizace Amnesty International. Hony na čarodějnice byla a je zasažena zejména postkoloniální subsaharská Afrika - zjednodušeně řečeno státy jižně od Sahary, které vznikly po osvobození z evropské koloniální nadvlády a získání nezávislosti, většinou v 60. letech. V několika afrických státech je v současné době magie (tj. zejména konání, kterým může být domněle způsobena druhé osobě újma magickými praktikami, spočívajícími třeba v seslání zlého ducha, zaklínání či propichování voskové figurky) trestným činem (Togo, Kamerun). V řadě zemí subsaharské Afriky proběhly v posledním půlstoletí regulérní hony na čarodějnice, v dalších jsou domnělé čarodějnice a osoby zasažené zlým duchem vražděny i v současné době (Nigérie, Ghana, Tanzanie ad.). V jiných zemích se tamějším vládám daří vzdorovat tlakům obyvatelstva na pronásledování osob provozujících (podle jeho představy) škodlivou magii jen s krajním vypětím. V Angole se před deseti lety v tomto záslužném úsilí spojila katolická církev s druhdy marxistickým prezidentem José Eduardem dos Santosem. Stalo se tak s výslovnou podporou papeže Benedikta XVI., který ve svém projevu v Luandě v březnu 2009 poukázal na nelehkou situaci místních katolíků, jejichž úsilí je částí místního obyvatelstva považováno za podporu „zločinných“ provozovatelů a provozovatelek škodlivé magie. S četnými případy lynčování domnělých čarodějnic se od 80. let potýkala dokonce i Jihoafrická republika.

Pokud poslanec Kováčik skutečně (bezesporu správně a velice chvályhodně) považuje čarodějnické procesy za obrovské zlo, je na místě se ho dotázat, proč veřejně nekritizoval východním blokem podporovaného beninského marxistického prezidenta Mathieu Kérékoua (1933-2015), jenž v polovině 70. let vedl ve své zemi masivní protičarodějnickou kampaň. U příležitosti této kampaně byla dokonce vydána zvláštní poštovní známka (https://colnect.com/en/stamps/stamp/578342-Chopping_down_magical_tree-Campaign_against_witchcraft-Benin). Stejně tak nevím o tom, že by P. Kováčik vystoupil v 80. či v první polovině 90. let proti tomu, když jeho „soudruh“, tanzanský marxistický prezident Julius Nyerere (1922-1999) povraždil během pokusu o násilnou kolektivizaci řádově desítky tisíc obyvatel své země jako čarodějnice a kouzelníky. Právě Nyerere, podporovaný svého času Moskvou (a tedy přinejmenším nepřímo též Komunistickou stranou Československa a P. Kováčikem osobně) politicky, ekonomicky i vojensky, se stal největším čarodějnickým katem v historii lidstva. Ani zdaleka mu nemůže konkurovat kterýkoli z německých „čarodějnických biskupů“ konce 16. a první poloviny 17. století. Také pro poslance Kováčika platí, že ignorantia nocet et neminem excusat.

Shrnuto a podtrženo: Míra odpovědnosti nynější nástupkyně KSČ za čarodějnické procesy je bezesporu nesrovnatelně větší než současné katolické církve. Odpovědnost někdejšího člena KSČ je v tomto směru větší, než jakéhokoli současného představitele české katolické církve, které Kováčik neváhá čarodějnické procesy předhazovat dokonce i od řečnického pultu Parlamentu České republiky. Navzdory tomu, co jsem uvedl výše, bych si neodvážil ani KSČM, ani poslanci Kováčikovi odpovědnost za hony na čarodějnice (v přímém, nikoli přeneseném slova smyslu) veřejně přičítat. Tím spíše by je ale nikdo z KSČM neměl předhazovat komukoli jinému.

Jen s  malou mírou nadsázky lze napsat, že odkaz na čarodějnické procesy (přesněji řečeno jen: na zakořeněnou populární představu o nich) jako argument proti katolické církvi, či kterékoli jiné evropské křesťanské církvi, je při současném stavu interdisciplinárního vědeckého poznání obecně antropologického fenoménu magie a pronásledování jejích domnělých či skutečných provozovatelů naprosto scestný. Je snad dokonce srovnatelný s argumentační instrumentalizací tzv. Protokolů sionských mudrců proti osobám židovského původu či proti Izraeli. Kořeny obojí argumentace jsou ostatně zčásti totožné.

Mimochodem a na závěr: Jedinou známou obětí kouzelnických a čarodějnických procesů u nás, jež byla odsouzena k smrti za čarodějnictví katolickou církví, byl šumperský děkan Kryštof Alois Lautner (cca 1622-1685). V Římě se tehdy o jeho odsouzení a popravě nikdo nedozvěděl. Lautner však paradoxně v době, kdy byl potupně upálen, žádnou rodinu neměl…

Autor: Petr Kreuz | neděle 28.4.2019 7:32 | karma článku: 36,05 | přečteno: 2587x
  • Další články autora

Petr Kreuz

Oznámení Národnímu akreditačnímu úřadu MŠMT z 19. března 2021

S ohledem na mediální diskuse posledních dnů dávám k dispozici znění svého oznámení Národnímu akreditačnímu úřadu MŠMT z 19. 3. 2021 ve věci plagiátů a úplatného zprostředkování doktorského studia na Mendelově univerzitě.

20.12.2022 v 13:38 | Karma: 34,04 | Přečteno: 2154x | Diskuse| Politika

Petr Kreuz

Kauza Aschbacherová – Googleberg, Kozyrevovo zrcadlo nebo císařovy nové šaty?

V lednu 2021 byla uveřejněna dokumentace plagiátu dizertační práce rakouské ministryně práce a rodiny Christine Aschbacherové. Dizertace byla obhájena v létě 2020 na Slovenské technické univerzitě. Ministryně vzápětí rezignovala.

22.4.2022 v 18:43 | Karma: 14,11 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Věda

Petr Kreuz

Odvrácení reputačních škod na brněnské Mendelově univerzitě?

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně prof. Danuše Nerudová veřejně vyzvala svého zvoleného nástupce prof. Vojtěcha Adama k rezignaci. Důvodem výzvy je nedodržování etiky vědecké práce a porušování zásad správné vědecké praxe.

30.1.2022 v 13:05 | Karma: 33,41 | Přečteno: 10359x | Diskuse| Věda

Petr Kreuz

Případ Guttenberg po deseti letech

Počátkem ledna odstoupila po odhalení plagiátů svých vysokoškolských kvalifikačních prací z funkce rakouská ministryně práce Christine Aschbacherová (nar. 1983). Její kauza mnohým připomněla 10 let starý případ Guttenberg.

31.1.2021 v 17:45 | Karma: 15,21 | Přečteno: 611x | Diskuse| Věda

Petr Kreuz

Kolaborant se železnou maskou

Město Smolensk se stalo koncem července 1941 faktickým hlavním městem nacisty okupovaných teritorií Sovětského svazu. Starostou Smolenska byl v letech 1941-1943 právník Boris Meňšagin, rozporuplný muž s pozoruhodným osudem.

23.10.2020 v 22:52 | Karma: 21,34 | Přečteno: 844x | Diskuse| Společnost

Petr Kreuz

Nikolaj Erdman aneb ruské i české paradoxy

Před 50 lety zemřel v Moskvě významný ruský dramatik a satirik Nikolaj Erdman. V naší zemi ho zná dnes patrně málokdo, třebaže je mimo jiné i jedním z autorů u nás daleko nejznámějšího ruského uměleckého díla - pohádky "Mrazík".

9.8.2020 v 21:19 | Karma: 14,03 | Přečteno: 403x | Diskuse| Kultura

Petr Kreuz

Generál Michail Šapovalov – rudý kavalerista a vlasovec

V těchto dnech uplyne 75 let od okamžiku, kdy čeští partyzáni poblíž Příbrami zadrželi a oběsili Michaila Šapovalova, generálmajora Ruské osvobozenecké armády (tzv. vlasovců) a velitele její 3. pěší divize.

7.5.2020 v 21:58 | Karma: 31,61 | Přečteno: 1923x | Diskuse| Politika

Petr Kreuz

Popravení sovětští generálové

V aktuálních diskusích kolem zřízení památníku tzv. "vlasovců" v Řeporyjích se dosud nikdo nezabýval otázkou, zda byla kolaborace s nacisty obvyklým, či naopak výjimečným jevem v řadách sovětské generality za 2. světové války.

13.12.2019 v 22:16 | Karma: 34,35 | Přečteno: 2811x | Diskuse| Politika

Petr Kreuz

Chybějící morální vzor?

Martin C. Putna, člen akademické obce a profesor Univerzity Karlovy, více než 5 let mlčky přihlížel tomu, že prof. Tomáš Zima zastává úřad rektora UK a nikdy proti tomu ani nepípl.

10.10.2019 v 21:25 | Karma: 33,24 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Politika

Petr Kreuz

Akademik nelegálních věd

Josif Grigulevič byl s největší pravděpodobností nejúspěšnějším agentem-nelegálem sovětské rozvědky, V 60. letech se proměnil v představitele oficiální sovětské vědy a roku 1979 to dotáhl až do Akademie věd.

8.9.2019 v 21:25 | Karma: 17,83 | Přečteno: 630x | Diskuse| Věda

Petr Kreuz

Karel Gott a Vladimir Vysockij

U příležitosti nedávných 80. narozenin Karla Gotta rád připomenul jednu krátkou, u nás málo známou epizodu z jeho života. Epizodu, kterou Gott později umělecky zreflektoval značně kontroverzním a problematickým způsobem.

15.7.2019 v 22:34 | Karma: 24,21 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Kultura

Petr Kreuz

Malíř Schrimpf aneb o totalitních vládcích a jejich oblíbených pronásledovaných umělcích

V nedávné době jsem měl možnost se seznámit s pozoruhodným a velmi paradoxním osudem významného německého malíře první poloviny 20. století Georga Gerharda Schrimpfa (1889-1938).

7.7.2019 v 20:48 | Karma: 12,36 | Přečteno: 295x | Diskuse| Společnost

Petr Kreuz

Marxisticko-leninský lovec čarodějnic

V polovině 70. let začalo v africkém státu Benin umírat stále více dětí v důsledku epidemie tetanu. V reakci na to zahájila tamější socialistická vláda roku 1975 kampaň. Nešlo však o očkovací kampaň.

14.5.2019 v 20:19 | Karma: 15,58 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Petr Kreuz

Upálení na Rudém náměstí

Současný ruský spisovatel, satirik a publicista Viktor Šenderovič s jistou mírou provokativní literární nadsázky říká, že Moskva je jediným městem na světě, které má hřbitov vrahů, a to dokonce v samotném centru.

11.5.2019 v 23:14 | Karma: 14,55 | Přečteno: 356x | Diskuse| Společnost

Petr Kreuz

Ten, který nestřílel

Ruský básník a herec Vladimir Vysockij zpracoval v jedné ze svých nejzdařilejších válečných písní „Ten, který nestřílel“ příběh vojáka, který byl v narychlo ušité kauze odsouzen k smrti zastřelením.

7.5.2019 v 19:53 | Karma: 34,48 | Přečteno: 2486x | Diskuse| Společnost

Petr Kreuz

Kolyma – vlast jejich strachu

Musím pogratulovat ruskému novináři a youtuberovi Juriji Duďovi k jeho působivému dokumentu „Kolyma - vlast našeho strachu“. Tento dokument dosáhl dvanáct dnů po uveřejnění přes 11 a půl milionu zhlédnutí na Youtube.

4.5.2019 v 22:30 | Karma: 24,14 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1829x
Archivář a historik. Specialista na dějiny práva a kriminality. Ve volném čase se zajímám o folk, který vnímám především jako zpívanou poezii. Solidně ovládám ruštinu a němčinu Člen TOP 09 (2010-2019).

Seznam rubrik